Monitoring en evaluatie

Monitoring en evaluatie beginnen bij het ontwerp van een programma. Door het benoemen en definiëren van de juiste indicatoren, het doen van baseline onderzoek en het uitzetten van een traject van monitoring gedurende de loop van een programma kan pas goed beoordeeld worden of een programma de gestelde doelen (heeft) bereikt.

Het formuleren van indicatoren en het opstellen van een logframe met onder andere doelen, activiteiten, gewenste resultaten en kosten is een klus waar veel mensen moeite mee hebben. Ik vind het leuk om dat te doen en regelmatig wordt ik benaderd om een logframe van een project op te stellen.

Ik baseer mij daarbij veelal op het handboek:

Ten steps towards a result based monitoring and evaluation system, Washington, 2004, Kusak and Rist,

Dit boek geeft een model waarin stap voor stap een evaluatie en monitorings systeem  wordt opgebouwd. De training Result based programming die ik samen met Albanese collega’s heb ontwikkeld is hierop gebaseerd.

Zelf heb ik sinds 1986 veel evaluaties uitgezet en uitgevoerd. De laatste keer voor de organisatie Waste. In Servie heb ik het programma “Fair waste practices that work for all people” uitgevoerd. Door middel van bijeenkomsten en interviews met de belangrijkste stakeholders in het programma heb ik via de methode van ‘ Most significant change’ de resultaten van het programma onderzocht samen met mijn Servische collega Nenad Rikalo.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>